Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Aquest és un text participatiu . Incorpora les teves aportacions directament sobre el redactat de mesures que ha elaborat la comissió de Garantia de Drets Bàsics i Ciutadania del Pacte de Ciutat per fer front als efectes de la Covid-19. Pots fer-ho:

  • Deixant el teu comentari.
  • Realitzant una esmena: fent una proposta concreta de modificació 


Garantir els drets bàsics de la ciutadania

Transversalitat:

Amb caràcter transversal a totes les mesures del Pacte de Ciutat, s'aplicarà la perspectiva de gènere, la mirada intercultural, la sostenibilitat i la lluita contra la desigualtat social i econòmica.

Mesura 1:

Garantir els subministraments bàsics i el dret a l'alimentació de la ciutadania:
- Reforçar el pla de garantia dels subministraments essencials (electricitat, aigua i gas) per combatre la pobresa energètica entre les famílies vulnerables i complementar-ho amb accions formatives entre els usuaris per potenciar la reducció del seu consum.
- Continuar garantint l'accés a una alimentació sana i equilibrada per a tota la ciutadania a través, d'entre d'altres, de les beques menjador, el menjador social, el fons de contingència i els programes de repartiment d'aliments.

Durant l'estat d'alarma es van prohibir els talls de subministrament i es van habilitar mecanismes extraordinaris per garantir l'alimentació de la ciutadania. En aquesta situació de represa cal continuar garantir que aquests drets no siguin vulnerats.

Mesura 2:

Reforçar els recursos i els serveis vers la violència masclista:
- Garantir l'atenció multicanal del Servei d'Informació i Atenció a les Dones.
- Millorar la informació dels serveis i recursos.

Durant la crisi sanitària viscuda i la situació de confinament conseqüent s'ha intensificat la violència masclista. És per això que, a part de seguir treballant de manera estructural per a l'erradicació de la violència masclista, es treballarà per garantir i consolidar l'atenció telemàtica del Servei d'Informació i Atenció a les Dones.

Mesura 3:

Implementar mesures eficients de detecció i prevenció de situacions de vulnerabilitat i de violència vers els col·lectius amb major risc d'exclusió social i major risc de vulnerabilitat:
- Desenvolupar i/o reforçar els protocols necessaris per a la detecció i prevenció d'aquests casos.
- En el cas dels col·lectius de la gent gran i persones amb discapacitat, especialment afectats per la Covid-19, promoure una xarxa per identificar i detectar situacions de vulnerabilitat.

La violència en l'àmbit de la llar s'intensifica en etapes de confinament i per això es fa necessari reforçar els protocols i el seguiment de les persones dependents, gent gran i persones amb diversitat funcional.
També es necessari poder detectar possibles situacions de vulneració de drets (com aïllament, soledat..).

Mesura 4:

Garantir l'accés a l'educació de la infància, la joventut i les persones adultes, especialment d'aquelles persones i famílies amb més risc d'exclusió social davant d'una situació de confinament o amb escenaris que impliquin l'educació a distància:
- Posar a disposició de les escoles espais i/o locals en cas que sigui necessari per garantir les ràtios recomanades per sanitat.
- Garantir els mitjans i dispositius necessaris perquè els infants, joves i persones adultes en risc de vulnerabilitat puguin mantenir la connectivitat en condicions d'igualtat.

Per tal de garantir l'accés a l'educació per a tota la infància, joventut i persones adultes es necessari oferir espais per tal que es puguin utilitzar en cas que les escoles ho sol·licitin. Per altra banda, per garantir que els i les filles de famílies en situació de vulnerabilitat tinguin accés als dispositius necessaris per a poder realitzar l'educació a distància en condicions òptimes.

Mesura 5:

Desenvolupar un Pla de Suport al teixit associatiu de Sant Feliu, que tingui en compte la nova realitat post Covid-19 i que sigui adaptable a cada circumstància.
- Facilitar que el teixit associatiu pugui desenvolupar les activitats del seu àmbit i que ho pugui fer garantint les mesures de prevenció i seguretat sanitàries.
- Continuar treballant en la simplificació de procediments i la reducció de càrregues administratives per tal d'agilitzar els tràmits per part de la ciutadania i les entitats, dins del marc normatiu vigent, del que l'Ajuntament també ha de garantir el seu compliment.

Es necessari seguir enfortint i apoderant el teixit social i cultural de Sant Feliu i fer-ho de tal manera que es garanteixin les mesures de prevenció i seguretat sanitàries establertes. Per això, caldrà elaborar un Pla de Suport i d'acompanyament per a que les entitats puguin seguir desenvolupant la seva activitat habitual adaptant-se a cada situació.

El context de confinament produït per la Covid-19 ha posat de manifest que es necessari seguir treballant en la consolidació d'una relació més àgil entre entitats, ciutadania, teixit empresarial i Administració, cosa que implica reforçar i simplificar l'atenció i la tramitació telemàtica.

Mesura 6:

Reforçar els serveis socials des d'una perspectiva interseccional per tal d'atendre les necessitats socials generades per l'impacte de la Covid-19.
- Impulsar projectes de caràcter comunitari per fomentar l'autonomia personal i abordar els problemes de la comunitat de manera col·lectiva.
- Implementar metodologies que, mitjançant l'anàlisi de dades i tendències socials ens permetin actuar de manera preventiva.

La crisi social i econòmica afecta a tothom però no afecta a tothom per igual. Per això cal reforçar l'atenció social atenent a la situació socio-econòmica de cada persona i col·lectiu.

Mesura 7:

Fomentar el treball a distància com a mesura per reduir la contaminació i avançar cap a un model de corresponsabilitat i conciliació laboral i familiar.
- En el marc de l'avantprojecte normatiu de regulació del treball a distància impulsat per l'Estat i de la negociació col·lectiva, incorporar la modalitat de treball a distància dins de l'Ajuntament.
- Difondre i donar suport, si s'escau, a la implementació del nou marc normatiu en matèria de treball a distància a treballadors/es i empreses del municipi.

El confinament ha posat de manifest que el treball a distància comporta la reducció de la mobilitat diària i, en conseqüència de les emissions. A banda de ser un model que, correctament desenvolupat pot facilitar la conciliació laboral i familiar i la corresponsabilitat.

Mesura 8:

Garantir un model d'atenció i acompanyament a la ciutadania integral i multicanal.
- Aprofitar els instruments desplegats durant la crisi de la Covid-19 (per exemple: Línia d'Atenció Social 900) per avançar cap a un model de finestreta única i d'atenció personalitzada.
- Donar suport a la tramitació electrònica per garantir l'accés universal i en condicions d'igualtat.

Mesura 9:

Posar les cures i la sostenibilitat de la vida al centre de les polítiques públiques
- Millorar la situació de les treballadores del sector de les cures que pertoca a l’Ajuntament a nivell competencial, i reclamar-ne la millora als ens supramunicipals.
- Donar, com a institució, caràcter preeminent a aquelles mesures que fomentin el benestar de les persones al llarg de totes les etapes de la seva vida, i introduir-les en l’economia productiva.

El virus ha visualitzat de forma encara més contundent la crisi de les cures (especialment pel que fa a la gent gran), incrementant el pes del treball no remunerat de les dones en cures i reproducció. Dones que a més s’estan veient especialment afectades pel virus al ocupar en major percentatge llocs de treball precaris i de primera línia (sanitaris, neteja, comerç...).

Mesura 10:

Desenvolupar estratègies per a garantir el dret a l’habitatge
- En el marc competencial municipal, duur a terme polítiques que fomentin l’habitatge públic i de lloguer, posant especial èmfasi en la protecció dels col.lectius amb major risc de vulnerabilitat social.
- Assessorar a la ciutadania en la tramitació de les ajudes a l’habitatge de caràcter supramunicipal.

El dret a l’habitatge ha estat un dels drets més vulnerats en la societat actual. La pandèmia, ha fet aflorar i ha agreujat situacions de vulnerabilitat habitacional. El govern de l’Estat ha dut a terme moratòries davant les execucions d’hipoteques i lloguers, així com una línia d’ajudes, que de moment s’han ampliat. Cal acompanyar la ciutadania que ho necessiti en la tramitació d’aquestes línies d’ajuda, així com una aposta ferma des de l’administració local per a disposar d’un parc d’habitatge que permeti pal.liar situacions d’emergència.

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir