Més informació
L'Agenda Urbana (AU) és una eina estratègica de planificació urbana per potenciar les oportunitats i afrontar els reptes que planteja la creixent urbanització.
És un instrument per assolir els tres compromisos de transformació per a un desenvolupament urbà sostenible, establerts a la Declaració de Quito (Conferència de l’ONU Hàbitat III):
Inclusió social i erradicació de la pobresa.
Prosperitat urbana sostenible, inclusiva i oportunitats per tothom.
Desenvolupament urbà resilient i ambientalment sostenible.
L'Agenda Urbana, al seu torn, té la finalitat d'aterrar a escala local els Objectius de Desenvolupament Sostenible contemplats a l'Agenda 2030 aprovada per les Nacions Unides al 2015. D'aquests objectius en destaca l'ODS #11, que es basa en aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles. Així, l'Agenda Urbana és un motor d'acceleració i una política palanca de l'Agenda 2030, que actua com a marc de referència.
Actualment, s’està impulsant l’elaboració del Pla d’Acció Local de l’Agenda Urbana de Sant Feliu, amb la finalitat d’establir les bases que han d'orientar el desenvolupament de la ciutat i els projectes motors de transformació en l'horitzó temporal dels pròxims 10 anys.
El Pla d’Acció del municipi de Sant Feliu de Llobregat es considera projecte pilot de l’Agenda Urbana Espanyola, la qual cosa vol dir que el Ministeri reconeix el Pla d’Acció Local com a bona pràctica i experiència transferible que pot orientar a altres municipis en l’elaboració dels seus respectius plans d’acció.
Quins són els objectius de l'Agenda Urbana?
L'Agenda Urbana Espanyola proposa 10 objectius/eixos estratègics. Tots ells s'acompanyen, a més, d'unes línies d'actuació que aporten possibles alternatives per a incidir en cadascun dels objectius proposats. Aquest Pla d'Acció identifica una sèrie d'actuacions en els àmbits de: el marc normatiu, la planificació, el finançament, la governança, la participació ciutadana, l'intercanvi i difusió de l'urbà, i en relació amb els fenòmens urbans; deixant que els representants polítics i tècnics, així com els actors socials siguin els que decideixin sobre els aspectes pràctics per a aconseguir la seva implementació.
OE 1. Ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo.
OE 2. Evitar la dispersió urbana i reutilitzar la ciutat existent.
OE 3. Prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència.
OE 4. Fer una gestió sostenible dels recursos i afavorir l'economia circular.
OE 5. Afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible.
OE 6. Fomentar la cohesió social i buscar l'equitat.
OE 7. Impulsar i afavorir l'economia urbana.
OE 8. Garantir l'accés a l'habitatge.
OE 9. Liderar i fomentar la innovació digital.
OE 10. Millorar els instruments d'intervenció i la governança.
Quines són les fases del procés d'elaboració del Pla d'Acció de l'Agenda Urbana de Sant Feliu de Llobregat?
Fase 1: diagnosi.
Aquesta fase es va iniciar al desembre de 2021 i va acabar al gener de 2022. L'objectiu era disposar d'un document de diagnosi que mostrés la realitat urbana de Sant Feliu, identificant les principals debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats, tot atenent als diferents objectius estratègics mencionats. En aquest document també es recullen instruments estratègics previs que cal tenir en compte per al disseny del Pla d'Acció com són: el Soterrament i la transformació urbana que s'hi vincula, el Pacte de Ciutat per fer front a les conseqüències de la Covid-19, el Pla d'Actuació de Mandat 2019-2023 i altres plans sectorials.
Fase 2: formulació estratègica.
Aquesta fase es va iniciar al febrer de 2022 i segueix encara en execució fins a l'abril de 2022. L'objectiu és formular propostes i projectes que tinguin relació amb les objectius estratègics i els reptes identificats en la fase de diagnosi. El resultat serà un document d'estratègies. En aquesta fase, serà clau la participació de la ciutadania, motiu pel qual s'obre aquest procés participatiu.
Fase 3: pla d'acció.
Aquesta fase s'iniciarà a l'abril de 2022 i s'executarà fins al juny del mateix any. L'objectiu és concretar les propostes recollides en la fase 2 i elaborar una fitxa de projecte per cada una d'elles. El resultat serà un document d'avantprojecte.
Fase 4: monitoratge i seguiment.
Un cop aprovat el Pla d'Acció al Ple de juliol de 2022, s'iniciarà els seguiment i monitoratge de la seva implementació. En aquesta fase també es retrà comptes, de manera periòdica, del grau d'assoliment i l'estat de situació dels objectius establerts en el Pla d'Acció.
Fase transversal: participació ciutadana i comunicació del procés.
La participació tant dels equips tècnics de l'Ajuntament i del Consistori, com de la ciutadania organitzada i no organitzada són un element clau del procés d'elaboració del Pla d'Acció de l'Agenda Urbana de Sant Feliu. La comunicació és també un element clau i necessari en el procés, doncs es tracta de garantir el màxim grau de transparència i rendició de comptes.
Compartir